Lid worden

Wie zich aanmeldt als lid van de loge ondergaat een vaste procedure van aanmelding. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken of iemand geschikt is om vrijmetselaar en lid van een bepaalde loge te worden. De belangrijkste vragen hierbij zijn: heeft de kandidaat iets aan de vrijmetselarij en heeft de vrijmetselarij iets aan de kandidaat?

Een van de bekendste misvattingen is dat je voor de Vrijmetselarij gevraagd moet worden. Niets is minder waar. Het is juist de bedoeling als je geïnteresseerd bent in het lidmaatschap van de orde zelf het initiatief neemt. Dat kan op een aantal manieren:

1. Je kent al vrijmetselaren

Vraag aan de vrijmetselaar of vrijmetselaren die je kent, om je te introduceren en je uit te leggen hoe de hele procedure verloopt, die tot aanname moet leiden. Zij kunnen je van alles vertellen en helpen je op weg.

2. Je kent niemand die vrijmetselaar is

Onderaan deze pagina staan de links naar onze lokale afdeling waar je informatie kan vinden hoe je met ze in contact kunt komen. Na contact wordt uitgenodigd door één of twee leden van de loge die je alles kunnen uitleggen en u op hun beurt helpen de stappen te ondernemen die tot aanname leiden of een uitnodiging voor een introductie avond voor geïnteresseerden.

Tijdens de procedure vinden gesprekken plaats met leden van de loge. Het eerste gesprek vindt vaak plaats met twee ervaren logeleden, die bij een goed verloop borg staan voor je aanvraag. Na dit gesprek en de wens van de kandidaat om de procedure voort te zetten, vaak krijgt de kandidaat een vragenformulier, dat volledig ingevuld naar de loge gestuurd dient te worden. Dit vragenformulier biedt meer kennis over en inzicht in de loge en orde waarvan men lid wil worden en het verschaft de loge meer inzichten over de kandidaat. Naar aanleiding van het ingevulde vragenformulier volgt nog een gesprek met andere leden van de loge ter verdere kennismaking en verbreding van kennis en inzicht. Is de uitslag van deze stemming positief, dan wordt je uitgenodigd voor inwijding.


Na de inwijding tot leerling (en ook tot die van gezel, ongeveer een jaar later) ben aspirant-lid van de loge. Volledig lid wordt je na de inwijding tot meester-vrijmetselaar.
Interesse? Vul het formulier in bij de button “contact” of ga hier direct naar de site van de loge bij je in de buurt.

Links naar lokale websites

Klik hieronder om direct te gaan naar een loge bij u in de buurt: