Lid worden

Wie zich aanmeldt als lid van de loge ondergaat een vaste procedure van aanmelding. Hierbij wordt zorgvuldig gekeken of iemand geschikt is om vrijmetselaar en lid van een bepaalde loge te worden. De belangrijkste vragen hierbij zijn: heeft de kandidaat iets aan de vrijmetselarij en heeft de vrijmetselarij iets aan de kandidaat?

Een van de bekendste misvattingen is dat je voor de vrijmetselarij gevraagd moet worden. Niets is minder waar. Het is juist de bedoeling dat je zelf het initiatief neemt als je belangstelling hebt voor het lidmaatschap van een loge. Dat kan op een aantal manieren:

1. Je kent al vrijmetselaren

Vraag aan de vrijmetselaar of vrijmetselaren die je kent om je te introduceren en je uit te leggen hoe de aanname-procedure verloopt. Zij kunnen je van alles vertellen en helpen je op weg.

2. Je kent niemand die vrijmetselaar is

Onderaan deze pagina staan links naar onze loges. Op hun websites vind je meer informatie over de loge en de contactgegevens. Als je contact opneemt, nodigen een of twee leden van de loge je uit voor een gesprek waarin ze je alles uitleggen en je helpen de stappen te ondernemen die tot aanname leiden. Loges organiseren ook regelmatig informatie-avonden voor geïnteresseerden, daarover kan de betreffende loge je ook informeren.

Tijdens de procedure vinden er gesprekken plaats met verschillende leden van de loge. Het eerste gesprek heb je met twee ervaren logeleden, die bij een goed verloop borg staan voor je aanvraag. Als je na dit gesprek de procedure voort wilt zetten, krijg je een vragenformulier, dat je moet invullen en terugsturen. Dit vragenformulier biedt meer kennis over en inzicht in de loge en orde waarvan je lid wilt worden en het verschaft de loge meer inzichten over jou als kandidaat. Naar aanleiding van dit formulier volgt er nog een gesprek met andere leden van de loge om nader kennis te maken en nog meer inzicht in het werken in een loge te krijgen. Als dit gesprek wederzijds positief verloopt, word je uitgenodigd voor de inwijding.

Na de inwijding tot leerling (en ook tot die van gezel, ongeveer een jaar later) ben je aspirant-lid van de loge. Volledig lid word je na de inwijding tot meester-vrijmetselaar.

Interesse?

Vul het formulier in bij de button ‘contact’ of ga hier direct naar de site van de loge bij je in de buurt.